Verzelfstandiging

Verzelfstandiging bij de overheid is het proces waarbij een overheidsbedrijf wordt omgevormd in een zelfstandig publiekrechtelijk of privaatrechtelijk bedrijf.[1] Het wordt dan bestuurd door een eigen directie en niet meer door (top)ambtenaren. Het bedrijf functioneert geheel zelfstandig en is niet meer een onderdeel van een overheid. De werknemers verliezen bij de privaatrechtelijke variant de ambtenarenstatus.

Verzelfstandiging kan een eerste stap zijn op weg naar (deelse) privatisering, waarbij de overheid de aandelen (deels) verkoopt aan de particuliere sector.[2]

Een verzelfstandigd overheidsbedrijf wordt in de Angelsaksische wereld, en daarbuiten, quango (quasi-autonome niet-gouvernementele organisatie) genoemd.[3]

  1. Sandra van Thiel, Sturen op afstand. Over de aansturing van verzelfstandigde organisaties door kerndepartementen. Management in overheidsorganisaties (2003).
  2. Alessandro Marra (2007), Internal regulation by mixed enterprises: the case of the Italian water sector. Annals of Public and Cooperative Economics. Gearchiveerd op 24 augustus 2017.
  3. Carsten Greve, Matthew Flinders & Sandra van Thiel (1999), Quangos—what's in a name? Defining quangos from a comparative perspective. Annals of Public and Cooperative Economics. Gearchiveerd op 9 december 2021.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search